Maak kennis met Steven Houweling

Upload Corpo 55

Steven Houweling:

‘Ik bijt me vast in complexe, juridische huurkwesties’

Steven kleur

Als kind droomde hij ervan om rechercheur te worden, hij zat bij Fred Teeven in de collegebanken, maar zonder ambities om buschauffeur te worden. En nu mag Steven Houweling als huisjurist van Corp Support woningcorporaties bijstaan in juridische kwesties. Een keuze waar hij nog iedere dag blij van wordt. “Er zijn veel overeenkomsten met recherchewerk. Het is alleen een andere tak van sport. Nu doe ik speurwerk in juridische complexe kwesties.”

Wellicht zullen jullie wel eens contact hebben gehad met Steven. Als jurist is hij sinds 2006 aan moederbedrijf Janssen & Janssen verbonden, maar hij heeft al 27 jaar aan ervaring op de teller staan. Hij is een allround jurist, maar door de jaren heen is zijn interesse voor het huurrecht steeds groter geworden. “Ik geef onder andere advies aan woningcorporaties in de breedste zin van het woord. Nu, tijdens de coronacrisis, is (geluids)overlast van buren of burenruzies een hot topic. Hoe moet een verhuurder hierop reageren en hoe kan hij dit goed inrichten?” Maar ook het maken van concepten van bijvoorbeeld gebruiksovereenkomsten of brieven, het waarnemen van comparities en het bijstaan in procedurele zaken behoren tot zijn dagelijkse werk. Een onderwerp waar hij veel van af weet en veel over kan vertellen zijn overleden huurders. “Ik kom vaak in contact met verhuurders die worden geconfronteerd met een overleden huurder. Wanneer een huurder overlijdt, spelen huurrechtelijke en erfrechtelijke aspecten een rol. Dat zijn vaak lastige kwesties. Zijn kennis deelt Steven graag. Zo is hij al jaren één van de vaste trainers van Janssen & Janssen en Corp Support.

Impact van corona

Om zijn hoofd leeg te maken na een hectische werkdag, of aan het drukke gezinsleven als vader van drie fantastische zoons te ontsnappen, trekt hij graag de hardloopschoenen aan en verkent hij het Zeeuwse landschap. Als geboren en getogen Rotterdammer, maar inmiddels ingeburgerde import-Zeeuw is hij het gewend om veel onderweg te zijn. “Nu met de coronacrisis is mijn reistijd aanzienlijk verkort. Ik werk veel vanuit huis. Eén dag per week ga ik naar ons kantoor in Goes om dossiers uit te draaien en post te verzenden en keer ik vervolgens met een zware shopper vol uitgeprinte dossiers weer richting huiswaarts. Comparities vinden in coronatijd veelal online plaatst, maar zijn er ook nog rechtbanken waar je nog fysiek wordt verwacht. Zo moet ik morgen naar Leeuwarden toe voor een zitting.” Corona heeft veel impact. Niet alleen op hoe de dagelijkse werkzaamheden worden ingericht. Ook op de huurders en verhuurders. “We moeten in deze tijd een beetje meer rekening met elkaar houden en worden eens temeer getest op ons sociaal en empathisch vermogen nu er wederom een nieuwe golf is.”

Persoonlijk contact maken, júíst in crisistijd

Wat zijn dan de incassotips die Steven heeft? “Blijf veel en persoonlijk contact houden met de huurder. Weet wat er speelt achter de voordeur zodat je ook snel in actie kan komen als er een betalingsachterstand (dreigt) te ontstaan. Zeker in coronatijd vergt dit om creatieve mogelijkheden. We gaan op afstand op huisbezoek, maar dit betekent niet dat het persoonlijke contact wegvalt. Uiteraard respecteren we de coronaregels, zeker gezien de recent afgekondigde lockdown en aangescherpte maatregelen. In een enkel geval is denkbaar dat – met uiteraard inachtneming van de maatregelen – het verantwoord is om aan te bellen. Die afweging is echter zo goed als onmogelijk. Als we stukken afgeven zit daar een vriendelijk kaartje bij met dringend verzoek te bellen, sms’en of appen. Zorg dat je er dicht op zit en ken je huurders. Zorg dat je er dicht op zit en ken je huurders. Kortom: blijf actief, doorzetten en geef niet op, heb zeg maar een hardlopers mentaliteit.”

Voor medewerkers die actief aan de slag zijn overlastdossiers heeft Steven ook een tip. “Spar eerder met je juridisch adviseur die werkzaam is binnen je woningcorporatie en/of met de jurist die later mogelijk met je dossier aan de slag gaat. Kijk waar kansen liggen om een dure juridische procedure te voorkomen en/of hoe je de kans op een langdurende procedure vooraf kan verkleinen. Vaak komt een jurist pas aan de schaaktafel terecht als alle posities door partijen al zijn ingenomen. Je maakt dan geen gebruik van de kennis en ervaring van de jurist. Zo werk ik al jaren intensief samen met woningcorporatie Zeeuwland, hebben we vroegtijdig contact en treed ik op als tussenpersoon. In de dossiers waarbij we extra ondersteuning nodig hebben, zetten we Corp Support in om het dossier aan te vullen en de betrokken woonconsulent te ontlasten/ondersteunen. In 2020 en 2021 hebben we hierdoor procedures kunnen voorkomen en geen enkele juridische kwestie verloren.”

Upload Corpo 53

Masterclass overleden huurder

Steven zag samen met één van de deurwaarders van Janssen & Janssen een groeiende trend in het aantal hulpvragen omtrent de omgang met overleden huurders. Samen met Corp Support heeft Steven hiervoor een aantrekkelijke dienst voor woningcorporaties ontwikkeld. In 2022 zal Steven namens Corp Support masterclasses voor bijvoorbeeld medewerkers verhuur, woonconsulenten gaan geven. In de komende nieuwsbrieven komen we hier op terug.

Meer informatie ontvangen?
026 Enrique Meesters Eindhoven Janssen Janssen WEB 20210623 2021 07 01 072535

Van juridische check tot juridisch traject

Twijfel je over het dossieropbouw? Kan een onafhankelijk straatonderzoek je verder helpen in de afweging wel of niet het juridische traject op te zoeken? Wil je sparren over een dossier? Ook dit is mogelijk bij Corp Support. Samen met onze ervaren juristen kunnen we je vroegtijdig adviseren over jouw dossieraanpak en kijken welke kansen er liggen om het dossier aan te vullen of nog beter, een juridische traject te voorkomen.

Bel ons vrijblijvend